Založ si blog

Pan Martovič a podpora zamestnanosti

Nedá mi nereagovať. Možno len v krátkosti, ale predsa.

 

Pred pár minútami som si prečítala príspevok pána Martoviča ohľadne podpory zamestnania mladých ľudí.

Reflektujem najmä na rozhorčenie, že by mal štát viac prispievať na odvody „mladých“ (s Vašim dovolením tak budem nazývať ľudí do 29 rokov).

Prispievanie nie je len o štáte, ale nakoľko sa nachádzame v EÚ a nemalým podielom sa na spoločných financiách EÚ aj podieľame (z pohľadu takého malého štátu ako je SR), musí/mala by, táto podpora smerovať aj z tejto strany.

Kvitujem snahu štátu podporovať zamestnávanie mladých ľúdí – viem, že by sa tu malo čo-to zmeniť, ale aj snaha sa cení.

……A som realista, aj takéto snaženie je lepšie ako žiadne.

Netreba zabúdať ale aj na to, že z EÚ-Fondov sme dostali celkom slušný balík peňazí na podporu zamestnanosti mladých ľudí. Z tohto balíka sú uhrádzané kompletné náklady zamestnávateľa na minimálnu mzdu po dobu jedného roka, pričom potreba udržania miesta je na tri roky.

 

Ktorý zamestnávaľ to nevyužije?


Zamestnanec zadarmo na jeden rok a po ukončení obdobia (zaúčania sa do výrobných procesov, predaja, nákupu, kalkulácií,…), mám fundovaného zamestnanca, poznajúceho moju firmu a zžitého s procemi v nej, ktorého sa snažím si udržať čo najdlhšie.

Po prijatí predstavuje nový zamestnanec pre svojho zamestnávateľa hlavne náklad.

Musí mu zaplatiť mzdu, odvody, dane, zaučiť ho na pracovnú pozíciu, kúpiť mu pracovné pomôcky a prostriedky, znášať jeho prvotné pracovné neúspechy spojené so zaúčacím procesom.

Akonáhle je zamestnanec oboznámený so svojou prácou, dokáže produkovať zisk a tým pádom si „na seba zarobiť“ a stáva sa pre zamestnávateľa dôležitým prvkom výrobného procesu, neoddeliteľnou súčasťou firmy.

Niekomu trvá zaúčanie dlhšie, inému kratšie, ovšem 12 mesiacov je už skôr potrebných na úplnú zmenu pozície, profesie a aj odvetvia. Práve preto si myslím, že rok je viac než len štedrá ponuka, ktorú by bolo treba do budúcna zvážiť a možno prerozdeliť financie radšej na viac voľných potenciálnych miest na kratšie obdobie 9tich mesiacov.

 

Čo je oproti tomu absolventská prax? Akurát tak vyhadzovanie peňazí do vzduchu. Nesnaží sa tak absolvent, ako aj zamestnávateľ. (česť výnimkam!)

Takže pán Martivič, ako vidíte, možnosti sú pestré, stačí vynaložiť ťiež trošku snahy a ochoty danú podporu získať.

 

Ak by som mala upozorniť na niečo opomínané, tak skôr na nezamestnaných s vyšším vekom. Tu sú stimuly slabšie, ba priam mizivé a pritom by stačili oveľa menšie pomoci, nakoľko sa predsalen jedná o ľudí s praxou a pracovnou minulosťou.

 

Práci nazdar!

Moja prvá hodina jogy

25.09.2018

Dušu aj svoje telo treba brať komplexne. Je potrebné ich harmonizovať a aj nasýtiť… …Teória Prvý krát som sa ako pozorovateľ stretla s jogou na škole, keď moja spolubývajúca, poctivá praktikantka domácej jogy pri nej zaspala. Týmto som jogu, ako takú vyškrtla z môjho zoznamu športových aktivít. Veď šport, pri ktorom zaspím, nie je športom, a [...]

Honba za zlatým vajcom

13.10.2017

Honba za zlatým vajcom, alebo prečo sa naháňame za nepodstatnosťami. Na sklonku života ľudia obvykle bilancujú čo zažili, čo dosiahli, kam sa až dostali. Čím to je, že je väčšina ľudí nespokojná? Čudujete sa? Ja nie. Naháňame sa za prácou, kariérou, kvôli šéfovi, za všetkými tými materiálnymi prejavmi úspechu. Nové auto, nový byt, kuchyňa, drahá [...]

Paródia života, alebo ako som zmeškala vlak

10.03.2017

Neočesaná rýchlo hádžem do kabelky telefón a kľúče a vyrážam autom na vlakovú stanicu. Samozrejmeee … Predomňa sa pichne vodič ktorý asi včera úspešne absolvoval autoškolu. Vlečieme sa 40kou. …a môj vlak sa nezadržateľne blíži k Mestu. Moje nervy zlyhávajú a s motorom vytočeným na maximum (ako aj moje nervy) obieham toho debila s napočudovanie dobrým [...]

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Ada STAR

Prekrývanie mojich rôznych záujmov je viac než zrejmé...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 58708x
Priemerná čítanosť článkov: 4193x

Autor blogu