FIVA world rally 2016 – Svetová rally historických vozidiel na Slovensku

15. júna 2016, Ada STAR, Auto

Svetová rally historických vozidiel 2016 organizovaná pod záštitou Prezidenta Slovenskej Republiky a organizácie FIVA (Federation Internationale des Vehicle Anciens) klubom združujúcim fanúšikov a priaznivcov historických vozidiet a motocyklov – AMK – VCC Piešťany (Automotoklub – Veterán car club Piešťany) je za nami.

V dňoch 7.6.-12.6.2016 ste mali možnosť vidieť 74 unikátov z jedenástich krajín sveta práve u nás, v kúpeľmom mieste Piešťany, v srdci (problémami zmietanej) Európy.

 

Našu krajinu navštívili autá ako Hispano Suiza, Ford A, Isotta Fraschini, Chevrolet Tourer, Ford Murray, Marmon Big, Dousenberg, Alvis Speed a veľa iných.

Najvzdialenejšími účastníkmi boli jazdci z Argentíny, no nechýbali ani zástupcovia Čiech, Rakúska, Nemecka, Talianska, Dánska,…a samozrejme aj Slovenska.

 

Na svoje si prišli nielen fanúšikovia starých automobilov, ale aj priaznivci historických bicyklov, americkej vojenskej techniky, historického odievania a maľovania a dokonca aj kočíkov, pamätajúcich ešte detské časy našich starých rodičov.

 

Prierez značkou MINI názorne na vystavených modeloch na Kúpeľnom ostrove predstavil klub združujúcich majiteľov práve tejto značky.

 

Počasie nám trošku počas týždňa podchvíľou štrajkovalo, avšak počas hlavného programu bola sobota tým pravým letným slnečným dňom priam volajúcim všetkých na sprievodné atrakcie, ponúkané  na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch vrámci FIVA World Rally 2016.

 

Ťahákom pre priaznivcov rýchleho športu bol 15-násobný majster sveta Giacomo Agostini, ktorý spolu s Petrom Balážom zaujali nielen „statickou“ autogramiádou, ale aj rýchlymi okruhmi na motorkách na dráhe piešťanského letiska.

 

Každoročne sa Fiva world rally stretáva s veľkým ohlasom a účastníkmi sú majitelia historických vozidiel z celého sveta. Predposledná akcia prebiehala v roku 2015 vo Švajčiarsku. Nasledujúci rok je plánovaná v Poľsku.

V každom prípade sa tento rok tak účastníci FIVA World Rally 2016 ako aj hlavný komisár FIVA zhodli, že naša akcia predčila akékoľvek ich očakávania.

A pevne verím, že si ju užili aj návštevníci z celého Slovenska.

 

(fotky nájdete už čoskoro na www.piestanskezlatestuhy.sk)

 

Aj vy ste tam boli? Dajte mi vedieť vaše názory, postrehy a nápady v kometároch.