Cvičenie verzus bolesti chrbta

2. júla 2012, Ada STAR, chrbtica

Pribúdajúcim vekom sa pri zlej životospráve ohlasuje stále intenzívnejšie chrbtica. Sedavé zamestnanie v dnešnej dobe je jedným z hlavných faktorov civilizačných chorôb.

Kedysi lekári operovali hernie platničiek sem-tam za týždeň, dnes už jeden ortopedický chirurg musí zvládať do desať operácií denne. A stále to nestačí. Svedčia o tom dlhé poradovníky na operáciu chrbtice.

 

Čo sa vlastne stalo?

Ráno hodíme do seba dáky ten rožok s kávou, v práci sedíme dlho do večera a keď sa vrátime autom domov, zapnutím televízora sa dostávame do módu „off“ až pokiaľ nejdeme spať. Z našich životov sa vytratil pohyb.

Uvedomujeme si to až keď už je neskoro a náš životný štýl si veberá svoju daň v herniách disku (vyseknutá platnička), skoliózach a iných deformitách chrbtice.

Aj Vás bolia kríže, krčná chrbtica, vystreľuje Vám bolesť do nohy, ruky alebo hlavy? Cvičte! Cvičte! Cvičte!

Nemám na mysli fitness, hoci každý pohyb je na niečo dobrý. Treba si nájsť každé ráno aspoň pol hodinky pre svoje zdravie. Existujú rôzne cviky – či už na podložke, so sm-system lanami, s dynamickými sedákmi,… Jednoduché naťahovacie, napínacie a posilňovacie cvičenia.

Opýtajte sa akéhokoľvek rehabilitačného lekára – každý Vám povie len jedno – cvičte!

Tieto cviky je veľmi jednoduché si osvojiť, môžu ich cvičiť tak ľudia mladí ako aj starí, ohybní aj neohybní, pred aj po operácii chrbtice (po operácii chrbtice treba začať pozvoľna – podľa doporučení rehablitačného lekára/sestry).

Neveríte? Skúste dať tomu čas. Neodkladajte začiatok, ale vrhnite sa do toho priamo teraz! Že už je poobedie? Večer? Nevadí. Dnes si zacvičte večer a od zajtra si vytvorte svoju vlastnú rutinu v každorannom cvičení.

 

A keďže sa nám otepľuje, nezabúdajte aj na plávanie. Uvoľňuje chrbticu, je nenáročné, nespôsobuje jej otrasy. Uprednostňujte ovšem radšej plávanie znak alebo kraul – prsia príliš prehýňajú chrbát a krk, čo môže mať skôr negatívny dopad.

 

Veľa zdaru!

 

Ešte na záver dáke cviky:

cvičenie s dynamickým sedákom (dole na stránke)

niečo o sm-system (dole na stránke)

Cvičenie McKenzie