Založ si blog

Cvičenie verzus bolesti chrbta

Pribúdajúcim vekom sa pri zlej životospráve ohlasuje stále intenzívnejšie chrbtica. Sedavé zamestnanie v dnešnej dobe je jedným z hlavných faktorov civilizačných chorôb.

Kedysi lekári operovali hernie platničiek sem-tam za týždeň, dnes už jeden ortopedický chirurg musí zvládať do desať operácií denne. A stále to nestačí. Svedčia o tom dlhé poradovníky na operáciu chrbtice.

 

Čo sa vlastne stalo?

Ráno hodíme do seba dáky ten rožok s kávou, v práci sedíme dlho do večera a keď sa vrátime autom domov, zapnutím televízora sa dostávame do módu „off“ až pokiaľ nejdeme spať. Z našich životov sa vytratil pohyb.

Uvedomujeme si to až keď už je neskoro a náš životný štýl si veberá svoju daň v herniách disku (vyseknutá platnička), skoliózach a iných deformitách chrbtice.

Aj Vás bolia kríže, krčná chrbtica, vystreľuje Vám bolesť do nohy, ruky alebo hlavy? Cvičte! Cvičte! Cvičte!

Nemám na mysli fitness, hoci každý pohyb je na niečo dobrý. Treba si nájsť každé ráno aspoň pol hodinky pre svoje zdravie. Existujú rôzne cviky – či už na podložke, so sm-system lanami, s dynamickými sedákmi,… Jednoduché naťahovacie, napínacie a posilňovacie cvičenia.

Opýtajte sa akéhokoľvek rehabilitačného lekára – každý Vám povie len jedno – cvičte!

Tieto cviky je veľmi jednoduché si osvojiť, môžu ich cvičiť tak ľudia mladí ako aj starí, ohybní aj neohybní, pred aj po operácii chrbtice (po operácii chrbtice treba začať pozvoľna – podľa doporučení rehablitačného lekára/sestry).

Neveríte? Skúste dať tomu čas. Neodkladajte začiatok, ale vrhnite sa do toho priamo teraz! Že už je poobedie? Večer? Nevadí. Dnes si zacvičte večer a od zajtra si vytvorte svoju vlastnú rutinu v každorannom cvičení.

 

A keďže sa nám otepľuje, nezabúdajte aj na plávanie. Uvoľňuje chrbticu, je nenáročné, nespôsobuje jej otrasy. Uprednostňujte ovšem radšej plávanie znak alebo kraul – prsia príliš prehýňajú chrbát a krk, čo môže mať skôr negatívny dopad.

 

Veľa zdaru!

 

Ešte na záver dáke cviky:

cvičenie s dynamickým sedákom (dole na stránke)

niečo o sm-system (dole na stránke)

Cvičenie McKenzie

 

Moja prvá hodina jogy

25.09.2018

Dušu aj svoje telo treba brať komplexne. Je potrebné ich harmonizovať a aj nasýtiť… …Teória Prvý krát som sa ako pozorovateľ stretla s jogou na škole, keď moja spolubývajúca, poctivá praktikantka domácej jogy pri nej zaspala. Týmto som jogu, ako takú vyškrtla z môjho zoznamu športových aktivít. Veď šport, pri ktorom zaspím, nie je športom, a [...]

Honba za zlatým vajcom

13.10.2017

Honba za zlatým vajcom, alebo prečo sa naháňame za nepodstatnosťami. Na sklonku života ľudia obvykle bilancujú čo zažili, čo dosiahli, kam sa až dostali. Čím to je, že je väčšina ľudí nespokojná? Čudujete sa? Ja nie. Naháňame sa za prácou, kariérou, kvôli šéfovi, za všetkými tými materiálnymi prejavmi úspechu. Nové auto, nový byt, kuchyňa, drahá [...]

Paródia života, alebo ako som zmeškala vlak

10.03.2017

Neočesaná rýchlo hádžem do kabelky telefón a kľúče a vyrážam autom na vlakovú stanicu. Samozrejmeee … Predomňa sa pichne vodič ktorý asi včera úspešne absolvoval autoškolu. Vlečieme sa 40kou. …a môj vlak sa nezadržateľne blíži k Mestu. Moje nervy zlyhávajú a s motorom vytočeným na maximum (ako aj moje nervy) obieham toho debila s napočudovanie dobrým [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Ada STAR

Prekrývanie mojich rôznych záujmov je viac než zrejmé...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 58018x
Priemerná čítanosť článkov: 4144x

Autor blogu